Première ‘Bohemian Rhapsody’

Vanaf vandaag is de langverwachte verfilming van het leven van Freddie Mercury in de zalen te zien. De film heeft Bohemian Rhapsody en laat het turbulente leven zien van een buitengewone zanger van een buitengewone groep.

‘Hij was al een rockster lang voor hij een band had’, zei gitarist Brian May ooit over Freddie Mercury. De geboren rockster heeft 27 jaar na zijn dood in 1991 ook zijn eigen film. De Egyptisch-Amerikaanse acteur Rami Malek speelt Mercury in een verhaal dat in naam over de band Queen gaat, maar in de kern een biografie is van de frontman.

De drie andere groepsleden zijn slechts figuranten in de grote Freddie-show. Een taakverdeling zoals die in Queens gloriejaren ook op het podium van kracht was. In die zin is het passend dat Bohemian Rhapsody begint en eindigt met het imposantste optreden dat Queen ooit gaf: in het afgeladen Wembley Stadion tijdens Live Aid in 1985. Een klein kwartier van de in totaal 21 minuten die de legendarische Mercury-showcase duurde, is te zien. Met hulp van stemimitator Marc Martel valt Malek in al zijn machismo, extravagantie en showmanschap even samen met Mercury.

Zelfs in de playbackversie voor een digitaal ingekleurd Wembley, lijmt Mercury de blik van de kijker met elke beweging vast aan het scherm. Microfoonstandaard in de hand, parmantige passen over het podium en dan die vuist in de lucht. Het optreden uit 1985 staat nog steeds overeind als een masterclass rocksterrendom. Mercury – strakke spijkerbroek, wit singlet en snor als een rol tapijt – wond het voetbalstadion om zijn vinger alsof het niets was.

Bekijk hieronder wat de cast zelf vond van de transformatie die Rami Malek onderging om in de huid te kruipen van Freddie Mercury.