Korte animatiefilm Wildebeest genomineerd voor European Film Awards

©VAF

De korte animatiefilm Wildebeest van Nicolas Keppens en Matthias Phlips heeft de Animated Encounters Grand Prix gewonnen op het Britse Encounters Festival. Met die prijs is Wildebeest automatisch bij de 15 genomineerden voor de European Film Awards in de categorie Korte Film. Eerder dit jaar werd Wildebeest bekroond op het Mexicaanse Guanajuato International Film Festival, waardoor de film ook op de longlist voor de Oscars staat.

Wildebeest is een korte animatiefilm waarin 2D-animatie en live action-elementen vermengd worden. De film gaat over een koppel dat droomt van een reis door de Afrikaanse savanne. Na jaren van geld opzij zetten, is het zover voor olifantenfan Linda en haar onverschrokken echtgenoot Troyer. Maar tijdens de groepssafari raken de twee hun reisgenoten kwijt en hebben ze enkel elkaar om te overleven in de onvoorspelbare en gruwelijk echte wildernis.

Wilde Beest
©VAF

Wildebeest werd geschreven en geregisseerd door Nicolas Keppens en Matthias Phlips en geproduceerd door Brecht Van Elslande en Bert Lesaffer voor Animal Tank. De stemmen in de film worden vertolkt door Sam Louwyck en Chris Boni.

De wereldpremière van Wildebeest vond plaats tijdens het Internationaal Kortfilmfestival Leuven in december 2017, waar de filmmakers de publieksprijs in ontvangst mochten nemen. Sindsdien volgden meer dan 30 selecties (o.a. voor de kortfilmfestivals van Palm Springs, Guanajuato en Seoul) en verschillende internationale filmprijzen, waaronder die voor Beste Film op het Fantoche International Animation Film Festival in het Zwitserse Baden. Met de nominatie voor de European Film Awards is Wildebeest ook geselecteerd voor het EFA Short Film Weekend, dat later deze maand plaatsvindt tijdens het Uppsala International Short Film Festival in Zweden.

Meer dan 3500 leden van de European Film Academy stemmen de komende maanden over de winnaars van de European Film Awards. De officiële prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 15 december in het Spaanse Sevilla. Cobain van Nanouk Leopold, een Vlaams-Nederlandse coproductie, en Lukas Dhonts Girl staan op de shortlist in de categorie Speelfilm. Op 10 november weten we of ze ook bij de genomineerden zijn.

WildebeestCobain en Girl kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.