Bruno Ganz is overleden

Bruno Ganz is op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Wellicht kent iedereen Ganz door zijn vertolking van Adolf Hitler in de film ‘Der Untergang’. Dat gaf zijn management bekend.

Internationale bekendheid kreeg Ganz voor zijn rollen als Adolf Hitler in “Der Untergang” (2004) en als Damiel in “Der Himmel über Berlin” (1987).

Ganz was een van de belangrijkste Duitstalige acteurs, zowel in de theater- als in de filmwereld. Hij groeide op in Zürich, als zoon van een Zwitserse fabrieksarbeider en een Italiaanse moeder. Al tijdens zijn schoolperiode ontdekte hij zijn passie voor het podium.

Na zijn eerste rollen kwam hij in Bremen in contact met Peter Stein, een regisseur met wie hij verschillende keren heeft samengewerkt. In de door hem mee opgerichte Berliner Schaubühne, in de jaren zeventig het middelpunt van de Europese theaterwereld, speelde Ganz onder meer de hoofdrol in “Peer Gynt”. Enkele jaren geleden bekende Ganz dat hij in die tijd een affaire had met Romy Schneider.

Halfweg jaren zeventig legde Ganz zich toe op films. In de verfilming van “Die Marquise von O.” uit 1976 speelde hij de Graaf, een van de hoofdrollen. Later volgden nog vertolkingen in onder meer de horrorfilm “Nosferatu” (1978) en het politieke drama “Die Fälschung” (1981).

In een interview gaf de acteur al aan het niet altijd even gemakkelijk te hebben gehad. Zo kampte hij vroeger met een alcoholprobleem. ‘Ik dacht dat alcohol te beheersen viel.’ zei Ganz. ‘Maar ik dronk zelf al ‘s ochtends en toen gaf God mij een teken. Ik liep compleet dronken tegen een lantaarnpaal en was bijna doodgebloed.’ ging Ganz verder.

Op de vraag waar hij aan dacht bij het gedacht aan de dood zei hij heel duidelijk: ‘Niets! Dood is dood. Ik verklaar natuurlijk niemand voor gek die wel in leven na de dood gelooft, maar wie zijn wij om dat te weten?’

Het antwoord kreeg Bruno Ganz jammer genoeg ondertussen.