België stuurt de film “Girl” naar de Oscars

Vandaag heeft de Belgische Oscarcommissie bekend gemaakt dat de film “Girl” onze inzending is voor de Oscar voor beste niet Engelstalige film of anders gezegd voor de beste buitenlandse film.

De buit van de nominatie is nog niet helemaal binnen. Daarvoor dient de film opgenomen te worden door de Oscarcommissie die uit 90 landen vijf films moet kiezen om de belangrijkste filmprijs inde wacht te kunnen slepen. Op die uiteindelijke beslissing is het nog wachten trot januari. Dan pas zal duidelijk worden of Lukas Dhont zijn opwachting mag maken in Hollywood op de rode loper en misschien wel de prijs mag gaan afhalen tijdens de 91ste ceremonie van de Oscar uitreiking.

Video: Trailer Girl
© Lumière

De film is niet helemaal kansloos in tegendeel. “Girl” zou wel eens de kanshebbber kunnen worden zijn sinds lang om deze prijs in de wacht te slepen. De prijzenregen van op het festival van Cannes heeft de interesse in de film alleen maar groter gemaakt.

“Girl” is sinds Cannes op triomftocht in binnen- en buitenland.
Het begon op het filmfestival van Cannes waar Dhont de Camera d’Or won, de prijs voor het beste debuut. Tevens en dat kan u al eerder lezen op onze site is de film geselecteerd voor het Toronto International Film Festival (Canada). In december maakt de film kans om de European Film Award te winnen want “Girl” staat op de shortlist van 49 titels.

“Girl” is gebaseerd op waargebeurde feiten en vertelt het aangrijpende verhaal van een tiener die geboren is als jongen en ballerina wil worden.

Lukas Dhont gaf aan VRTNWS volgende reactie over de Belgische Oscarnominatie:
“Sinds ik een kind ben, droom ik van de Oscars. Om België te mogen vertegenwoordigen met Girl is een ongelooflijke eer.”

“Girl” zal te zien zijn vanaf woensdag 17 oktober in de Belgische bioscopen.