Bohemian Rhapsody

Over exact twee maanden komt de langverwachte film over het leven van Freddie Mercury in de zalen. “Bohemian Rhapsody”, dat het levensverhaal van de leadzanger vertelt, heeft nu een extra lange trailer waarin we voor het eerst meer details over het verhaal in de film kunnen zien.

Rami Malek kruipt in de huid van de excentrieke Freddie Mercury. Uit de trailer kunnen we opmaken dat hij een zeer geloofwaardige versie weet neer te zetten.

We krijgen bovendien meer inzicht in de creatie van de verschillende wereldhits. In de trailer zien we al fragmenten over de opname van het nummer “Bohemian Rhapsody” en de wereldberoemde stamp-stamp-klap uit het nummer “We Will Rock You”.

Het idee over de film ontstond reeds tien jaar geleden. Gitarist Bryan May kwam toen met het idee over een mogelijke film van zijn vriend die in 1991 stierf aan gevolgen van AIDS.

Oorspronkelijk had Bryan May Sacha Baron Cohen (Borat, Brüno) als potentiële kandidaat op zijn lijst om Freddie te vertolken. De gesprekken sprongen echter af toen de twee over de inhoud begonnen te spreken. In 2016 vertelde Cohen dat één van de bandleden aangaf dat het personage van Freddie halverwege de film zou sterven. Toen hij daarop vroeg wat ze dan met de tweede helft van de film van plan waren kreeg hij te horen dat ze zouden laten zien hoe de band de draad weer oppikte na het overlijden van Freddie Mercury. Cohen gaf aan dat niemand een film zou willen zien waar de hoofdrolspeler halverwege de film sterft om vervolgens te kijken naar hoe de band verder ging.

Regisseur Graham King zei onlangs in een interview het volgende hierop: “Sacha Cohen is nooit officieel aan dit project gelinkt. Er is zelf nooit een script geweest waarin Freddie Mercury halverwege de film sterft. Nooit. Ik heb nooit gereageerd op de versie van Sacha maar nu doe ik dat wel.”

King kreeg op een dag een telefoon van producent Denis O’Sullivan die slechts vier woorden te zeggen had: “Ik heb Freddie gevonden!” King kreeg een video toegestuurd waarin Rami Malek zijn uiterste best gaf om Freddie te imiteren. King was meteen verkocht. “Dit is hem. Gevonden. Zaak gesloten.” zei King. Er is nooit nog een poging gedaan om andere potentiële kandidaten te casten.

Om zich voor te bereiden op de rol van zijn leven las Malek alle mogelijk boeken en bekeek alle interviews en documentaires die er bestonden over de band.

Om effectief in de huid te kruipen van Freddie deed hij beroep op een bewegingscoach. Die moest ervoor zorgen dat hij de danspassen onder knie kreeg zoals Freddie ze deed en het juiste accent kreeg. Freddie droeg namelijk, vanwege zijn bekende overbeet en zijn 4 extra boventanden, een prothese. Het enige dat men hem echter niet kon geven was de stem van Freddie. In de meeste scenes hoort men dan ook de originele stem van Freddie Mercury, die men wist te halen van de mastertapes of via nieuw materiaal dat ingezongen werd door Marc Martel. Marc Martel is een Canadese zanger wiens stem exact klinkt zoals Freddie Mercury.

Echter bleef er nog één belangrijk vraag over die de filmmakers zich afvroegen: “Vanaf wanneer moeten we aan het levensverhaal van Freddie beginnen? Hoeveel tijd van de film moeten we spenderen aan het persoonlijk en sexueel aspect van Freddie of moeten we Freddie tonen in zijn laatste jaren toen AIDS zijn lichaam opat?” Graham King zei: “Het was heel moeilijk om de juiste balans te vinden en deze film in elkaar te steken.”

Er werd uiteindelijk besloten om niet verder te gaan dan het jaar 1985. “Er was geen reden om zijn dood in de film te betrekken omdat we het niet te donker wouden maken. De bedoeling is dat we laten zien hoe de band als “Queen” werkte en hoe ze hun ongelofelijke repertoire hebben samengesteld.” besloot King.

“Bohemian Rhapsody” is te zien vanaf 31 oktober in alle zalen.